Tothom, però especialment la canalla, es deleix per contemplar les creacions enginyoses d’aquest artista. Sempre hi trobareu efectes mecànics que donen vida a l’escena…

Nom i cognoms: Miquel Martí López
Lloc i any de naixement: Badalona, 1934
Des de quan fas pessebres?
Amb els Amics del Pessebre de Badalona farà uns 12 anys, però en fa mes de 40 que ja en feia a casa.
Per què fas pessebres?
Sempre m’ha agradat fer treballs manuals, mecanitzar coses… en els pessebres he trobat la possibilitat d’aplicar aquesta afició.
Com et vas fer pessebrista?
Visitava cada any les exposicions i la meva esposa m’animava a portar-ne algun a la mostra. Vaig conèixer en Josep Marot, que va venir a casa a veure el pessebre que estava fent, li va agradar, i aquell mateix any ja vaig participar en l’exposició.
Qui han estat els teus mestres?
No voldria semblar pretensiós però sempre he sigut autodidacte i amb el meu estil, això no vol dir que amb el temps vas aprenent del que veus.
Amb quins materials treballes?
Bàsicament el porexpan i massilla. També em faig les figures, n’he fet de plom, fang, guix… Per fer els mecanismes reciclo tota mena de materials.
Quina tècnica domines millor?
La construcció i els mecanismes per donar moviment i efectes especials.
Quin criteri segueixes a l’hora de triar el tema dels teus pessebres?
M’inspiro en fotografies de viatges que he fet, m’agrada fer llocs coneguts: Montserrat, estany de Banyoles, Cadaqués …
Dels pessebres que has fet quins són els tres dels quals et sents més satisfet i per què?
Em vaig fer un amb molts efectes especials: es posava núvol, llampegava, tronava, plovia, sortia els sol, l’arc de Sant Martí, a més de fer-se de dia i de nit però això no es veuria a la fotografia. Potser triaria el de l’església de Sant Josep, amb toc de campanes i amb la TUSA , el del llac de Banyoles i el de Cadaqués.
Com veus el futur del pessebrisme?
Sóc optimista, crec que no es perdrà mai. Canviaran els materials, la forma de fer-los, però sempre sortiran artistes que canalitzaran el seu talent a traves del pessebre. Potser costarà que la gent jove s’engresqui perquè es una afició que demana temps i paciència…
A part del pessebrisme, quines altres aficions tens?
Sempre m’han agradat les manualitats, les miniatures, fer que les coses es moguin, abans de fer pessebres havia fet maquetes de tota mena. M’ha agradat de sempre la pintura i el dibuix, m’hagués agradat estudiar Belles Arts. De jovenet havia gaudit molt amb l’horticultura.
Quin missatge adreçaries als joves perquè s’animin a fer pessebres?
El pessebrisme permet posar en pràctica totes les inquietuds artístiques que té el jovent i desenvolupar la seva creativitat.