Els nostres pessebristes (7)

Tradició i innovació es combinen magistralment en els diorames d’aquest pessebrista, que sap plasmar-hi les seves idees amb enginy i estil propis.

majoral-01
Bartomeu Majoral

Nom i cognoms: Bartomeu Majoral Domingo
Lloc i any de naixement: Badalona, 1944

Des de quan fas pessebres?
Fa només sis anys que sóc amb els Amics del Pessebre de Badalona, però a casa sempre havia fet el pessebre tradicional de suro i molsa.

Per què fas pessebres?
Perquè m’ho passo molt bé fent-los, és un bon “hobby”, pots posar en pràctica la teva creativitat i desenvolupar totes les inquietuds artístiques que portes dins: dibuix, maquetisme, pintura… A més crec que hem de defensar les nostres tradicions i fer pessebres n’és una manera.

Com et vas fer pessebrista?
És una llarga i inversemblant història. Un viatge a Menorca amb la meva dona i una trobada amb en Quimet Mateu i la seva esposa Quima en la cova d’en Xiroi en van tenir la culpa.

Qui han estat els teus mestres?
Sempre dic que sóc el darrer aprenent sènior del grup. Aprenc de tots i de cadascun d’ells. Al principi la tutela d’en Lluís Garcia i els ànims d’en Quimet foren determinants.

Amb quins materials treballes?
Normalment treballo amb porexpan extruït que recobreixo de guix, però no en descarto cap.

Quina tècnica domines millor?
La paraula dominar és molt agosarada, diria que em sento més còmode amb la construcció.

Quin criteri segueixes a l’hora de triar el tema dels teus pessebres?
M’agrada reproduir llocs que conec, que he viscut, però abans de posar-me a fer-ho analitzo les meves capacitats i si no m’hi veig amb cor faig una altra cosa.

Dels pessebres que has fet, quins són els tres dels quals et sents més satisfet i per què?
L’any 2011 vaig fer Les tres xemeneies, una visió apocalíptica del futur de la platja de Badalona, l’any 2013 La fugida a Egipte de la Sagrada Família amb moto i el 2014, l’anunciata a la Lluna, tots ells tenen el denominador comú de ser trencadors i a la vegada propers a la nostra realitat: la defensa del medi ambient, les persones que busquen refugi, els nous límits de la humanitat…

Com veus el futur del pessebrisme?
No sóc gaire optimista. Crec que ha d’haver-hi un canvi en la imatge estereotipada que la gent té dels que fem pessebres perquè les noves generacions s’apropin a fer-ne: el pessebrisme no és només cosa de quatre vells que ens passem l’any fent casetes i muntanyes de guix, que és molt bonic i enriquidor; el pessebre també és una forma d’expressió i comunicació, pots traslladar-hi escenaris i situacions reals, pots denunciar fets…

A part del pessebrisme, quines altres aficions tens?
Cuidar l’hort, escriure narrativa, la fotografia i veure créixer la meva neta.

Quin missatge adreçaries als joves perquè s’animin a fer pessebres?
Avui la nostra societat és multicultural, això és bo, però curiosament estan arrelant amb rapidesa tradicions que venen de fora en detriment de les nostres: pare Noel, Halloween…
Crec que hem de defensar les nostres tradicions, fer pessebres és una manera molt divertida de fer-ho i els joves hi poden aportar molt. La millor defensa d’una tradició és practicar-la.

majoral-02majoral-03majoral-04

Publicat per amicspessebrebdn

Els Amics del Pessebre de Badalona som una entitat sense ànim de lucre, federats de la Federació de Pessebristes de Catalunya. Treballem tot l'any per poder oferir als badalonins l'exposició de diorames durant les festes de Nadal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s