Els nostres pessebristes (10)

Detallista i estètica, la nostra pessebrista ens embadaleix amb creacions molt acurades i plenes de sensibilitat. Com es nota que va tenir un bon mestre en el seu pare!

bruguera-01
Rosa M. Bruguera

Nom i cognoms: Rosa Maria Bruguera i Grané

Lloc i any de naixement: Badalona, 1948

Des de quan fas pessebres?

Doncs gairebé des de sempre. Des de molt petita ja recordo com admirava i “ajudava” a construir els pessebres que feia el meu pare.

Per què fas pessebres?

Trobo que tenen una màgia que m’atrau, i m’agrada  contribuir a mantenir-la cada Nadal. També és una forma d’expressió artística  i un repte a nivell constructiu… i una manera de fer bons amics!

Com et vas fer pessebrista?

Doncs era molt jove quan es va fundar Amics del Pessebre. Llavors vaig participar en les primeres exposicions. Després hi va haver un llarg parèntesi per diverses circumstàncies, i ara fa 12 anys m’hi vaig tornar a posar.

Qui han estat els teus mestres?

El primer i principal el meu pare, que en sabia moltíssim. Després els altres companys de l’Associació perquè, treballant plegats, tots n’aprenem els uns dels altres.

Amb quins materials treballes?

En un diorama hi entren molts materials diferents, des de cables i bombetes fins  a elements naturals com la molsa i els troncs. Com a base treballo amb guix,  però també faig servir porexpan, fusta de balsa, cartró, argila per a les figures… depèn de cada diorama.

Quina tècnica domines millor?

Vaig fer la carrera de pintura a Belles Arts. Així que per força me’n surto millor amb els pinzells  que amb la paleta o la serra.

Quin criteri segueixes a l’hora de triar el tema dels teus pessebres?

Normalment surten de la imaginació, però a vegades també m’he inspirat en una foto que m’ha agradat o en un lloc que he vist. Quan començo un diorama sempre el penso com un tot des del principi: quina escena representa, quines figures, quins colors, quina llum… Sempre treballo pensant en el resultat global que vull aconseguir.

Dels pessebres que has fet quins són els tres dels quals et sents més satisfet i per què?

Doncs me’ls estimo tots perquè hi he posat molt d’esforç i dedicació en cada un, però potser els tres que destacaria són: el que representava un poblet Tunisià amb cases blanques i blaves, molt mediterrani, em va donar molta feina pels detalls que tenia; la marina va ser un repte perquè mai havia representat el mar i al final va quedar  força bé; i el pati de les arcades amb les figures que vaig fer expressament per aquest diorama, i que m’agrada molt estèticament.

Com veus el futur del pessebrisme?

Crec que actualment l’afició als pessebres ha crescut força, però de cara al futur cal animar més els joves perquè continuïn aquesta tradició tan bonica.

A part del pessebrisme, quines altres aficions tens?

Doncs m’estimo molt els animals i la natura en general, però això més que una afició és una actitud vital. En un altre pla m’agrada el cinema, llegir, fer fotos, puntes de coixí, cuidar les plantes…

Quin missatge adreçaries als joves perquè s’animin a fer pessebres?

Doncs que el futur són ells. Les tradicions continuen perquè passen d’una generació a l’altra. Les que no ho fan es perden. A ells els toca decidir si aquesta continua o desapareix.

bruguera-02bruguera-03bruguera-04

Publicat per amicspessebrebdn

Els Amics del Pessebre de Badalona som una entitat sense ànim de lucre, federats de la Federació de Pessebristes de Catalunya. Treballem tot l'any per poder oferir als badalonins l'exposició de diorames durant les festes de Nadal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s