Els nostres pessebristes (16)

Entrevistem un dels pessebristes que, des que s’ha integrat a l’associació, hi ha aportat creacions ben badalonines (o d’altres indrets) cada vegada més lluïdes.

Nom i cognoms: Jaume Gispert Sala

gispert-01
Jaume Gispert

Lloc i any de naixement: Badalona,   1945

Des de quan fas pessebres?

Des de l’any 2007 a l’associació, però ja de petit el fèiem a casa amb el meu pare i jo amb la meva dona hem continuat fent-ho amb les meves filles fins que es van casar i fins avui.

Per què fas pessebres?

És una tradició que no volem perdre i sempre ens ha agradat.

Com et vas fer pessebrista?

Quan em vaig retirar de treballar als 63 anys, vaig decidir de fer pessebres i, com ja he dit abans, no he deixat de fer-ne, però sempre eren de suro, molsa i sorra de mar.

Qui han estat els teus mestres?

Quan vaig començar va ser el Sr. Marot, després tots els companys sempre ajuden en tot el que preguntes: idees, suggeriments, etc.

Amb quins materials treballes?

Vaig començar fent plaques de guix, després vam introduir les plaques de pladur i últimament el porexpan, i també la fusta, cartró, paper, etc.

Quina tècnica domines millor?

Cap, però em defenso prou bé, ara bé la pintura em costa molt, faig el que puc i demanant consells als companys me’n vaig sortint.

Quin criteri segueixes a l’hora de triar el tema dels teus pessebres?

Surt en qualsevol moment, de vegades mirant alguna foto, altres passejant surt algun motiu, i quant surts i et pares en algun poble hi fas fotos i, si t’agraden, les poses en marxa.

Dels pessebres que has fet quins són els tres dels quals et sents més satisfet i per què?

No en puc triar cap en preferència, però potser em quedaria amb un que vaig fer de Pals.

Com veus el futur del pessebrisme?

Crec que malament, no tenim relleu, almenys aquí a Badalona, i quan ve algú interessat a ser pessebrista ja són de la mateixa edat que nosaltres, llavors malament de veritat.

A part del pessebrisme, quines altres aficions tens?

Ara cap més, tenia aquaris d’aigua calenta, però em donaven molta feina, i quan vaig fer pessebres me’ls vaig treure. Vaig cantar a l’Orfeó Badaloní durant uns trenta anys i el que faig ara es ballar sardanes sempre que puc, som una colla d’antics sardanistes i de tant en tant fem alguna sortida als aplecs.

Quin missatge adreçaries als joves perquè s’animin a fer pessebres?

No es tracta de donar algun missatge als joves, més aviat el donaria als pares per fer que continuï aquesta tradició i inculcar-ho als fills, però com que ara tenen tantes activitats extraescolars, ja no tenen temps de fer res més (almenys això diuen).

gispert-02gispert-03gispert-04

Publicat per amicspessebrebdn

Els Amics del Pessebre de Badalona som una entitat sense ànim de lucre, federats de la Federació de Pessebristes de Catalunya. Treballem tot l'any per poder oferir als badalonins l'exposició de diorames durant les festes de Nadal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s